Echtscheidingsrecht.be is een boutique-kantoor met specialisaties in bemiddeling, echtscheiding, jeugdrecht en familierecht.​

Een echtscheiding is geen crash, maar een hobbelige rit naar verbetering en geluk.

Onderhoudsbijdragen calculator

De berekening wordt automatisch gemaakt voor 1 kind, 2 kinderen, 3 kinderen en 4 kinderen. Je leest dus dadelijk het bedrag dat op jouw situatie van toepassing is.

Gratis eerste advies

Krijg gratis eerste advies over echtscheidingsrecht, familierecht, onderhoudsbijdragen en omgangsrecht over kinderen. Via e-mail of telefonisch.

Eerste consultatie

Als je verdere vragen hebt, een meer gedetailleerd antwoord verwacht, of een persoonlijk onderhoud wenst, vraag dan om een afspraak op kantoor, of een videoconsultatie. Een consult kost in de regel 75 euro + btw.

Onze diensten

Al dan niet na ons advies, zullen wij in jouw naam onderhandelen met de tegenpartij, om zo je belangen te behartigen en te verdedigen.

Bemiddeling is steeds de eerste stap naar een duurzame oplossing. Meteen voor de rechtbank gaan ‘vechten’ is een emotioneel zware procedure.

Als bemiddelings- en onderhandelingspogingen op niets uitdraaien, zullen wij alle juridische middelen inzetten die we tot onze beschikking hebben, teneinde voor jouw belangen op te komen.

Wij helpen je bij het opstellen van overeenkomsten, het geven van adviezen, de begeleiding en coaching in moeilijke periodes, het informeren over de voordelen en risico’s, je concrete rechten en plichten.

De kans is groot dat deze professionals voortreffelijk werk leveren in jouw zaak. Toch kan het zijn dat je eens een ander licht op de zaak wil doen schijnen…

Getuigenissen

Een huwelijk na 22 jaar stopzetten, dat hakt erin. Maar dankzij het correcte advies van Echtscheidingsrecht.be hebben mijn (ex-)man en ik een correcte regeling uitgewerkt voor onszelf, onze bezittingen én onze kinderen.

Lieve – 45j

Mijn relatie met mijn vriend hield op na 6 jaar. En dat bracht veel verdriet met zich mee, alsook een hoop praktische vragen over ons geadopteerd zoontje en ons huis. Via bemiddeling zijn we redelijk snel tot een overeenkomst gekomen waarin iedereen zich kon vinden.

Karel – 36j

Echtscheidingsrecht.be heeft me juridisch vertegenwoordigd en bijgestaan met advies, toen mijn toenmalige man me verliet voor een andere vrouw. Bemiddeling draaide op niets uit, en dankzij de juiste procedures sta ik nu niet met lege handen en kan ik mijn leven opnieuw op de rails krijgen.

Mariva – 56j

In ons kantoor staat de menselijke aanpak centraal. U bent niet louter een dossiernummer.

Wij – en dat is een goed samenwerkend team van Advocaten en Bemiddelaars – geloven dat goed geïnformeerde mensen de juiste beslissingen kunnen nemen, en zien het grootste heil in onderhandelen en bemiddelen om oplossingen te genereren.

Team - Advocaten - Bemiddelaars

Johan Brees

Echtscheidingen zijn mijn specialiteit. Al 30 jaar. Hoezeer ik me in het verdriet van mijn cliënten kan inleven, toch wil ik voor hen ook een houvast zijn, een rots in hun emotionele branding. Iemand die hen met raad en daad bijstaat, wanneer het écht telt.

Uit elkaar gaan is vaak niet prettig, maar je mag de mogelijke positieve perspectieven voor de toekomst niet vergeten. Daarom dat wij, op ons kantoor, inzetten op bemiddeling. Naar de rechtbank gaan is voor ons de laatste keuze. Ik streef altijd naar een evenwichtig akkoord tussen beide partijen, maar als er geknokt moet worden voor mijn cliënt, dan zal ik dat zeker doen.

Ik ben al eens getrouwd geweest, gescheiden en nu hertrouwd met mijn partner en vennoot Isabelle Coolens. Samen hebben we twee kinderen. Ikzelf heb nog twee volwassen kinderen uit mijn eerste huwelijk.

Isabelle Coolens

Samen met Johan hebben we ons kantoor uitgebouwd via een gemeenschappelijke visie: recht voor iedereen, met een menselijke aanpak. En dat kan op alle vlakken zijn. Ik hou er niet van als mensen onrecht wordt aangedaan, zeker niet als de wet aan hun kant staat.

Ik heb al heel wat zaken gepleit, waaronder ook asissen-zaken. Ik ben heel hard begaan met het lot van mijn cliënten. We waken er in ons kantoor steeds over dat de menselijke kant van de zaak primeert. Dat staat centraal. Onze cliënten zitten vaak al in een minder rooskleurige situatie. Wij willen dit met menselijkheid, ja zelfs warmte aanpakken.

Advocaten wordt wel eens kilheid en afstandelijkheid verweten. Maar niet hier. Zo werken wij niet. Dat wij een sterk koppel zijn, in hetzelfde kantoor, zorgt voor een warme en sterk gemotiveerde aanpak.

Gianna Di Marco

Mensen kunnen helpen en daardoor een verschil te maken in hun leven. Daarom ben ik Advocaat geworden. Dat is mijn grootste drijfveer.

Als iemand komt aankloppen luisteren wij uitgebreid naar het verhaal achter de feiten en gaan wij hier zo goed en gedetailleerd mogelijk mee aan de slag. 

Samen met Johan en Isabelle streef ik naar een menselijke en warme aanpak van elk dossier. Ik ben dan ook enorm begaan met het lot van mijn cliënten en dit uit zich ook in de rechtbank. Uiteraard kijken wij ook of er andere oplossingen zijn voordat wordt overgegaan tot op het opstarten van een gerechtelijke procedure. 

De advocatuur is permanent onderworpen aan verandering, hetgeen wij hier ook op de voet volgen zodat elke cliënt de meest accurate informatie ontvangt. Voor een menselijke aanpak en efficiënte manier van werken ben je hier aan het juiste adres.

Sophie Keytsman

De stap nemen om een advocaat te contacteren is nooit evident. Het impliceert namelijk ofwel dat je een levensingrijpende beslissing al hebt gemaakt, ofwel dat je advies nodig hebt van een professional om die levensingrijpende knoop door te hakken.
 
In ons kantoor zijn wij ons daar zeer goed van bewust. Wij doen er dan ook alles aan om onze cliënten tijdens een eerste gesprek op hun gemak te laten voelen zodat zij hun volledig verhaal kwijt kunnen. Op die manier zijn wij ook in staat om correct en aangepast advies te verlenen.
 
Zeker in het geval van echtscheidingen is dit het geval. Als kind van gescheiden ouders begrijp ik maar al te goed wat voor een impact zo een beslissing kan hebben op leven van de ouders, maar ook op dat van de kinderen. 
 
Enerzijds nemen wij het procedurele en juridisch aspect dus uit handen en zorgen wij ervoor dat dit deel op de juridisch best mogelijke manier wordt afgehandeld. Anderzijds begrijpen wij ook dat het emotioneel aspect een grote factor is die niet uit het oog mag worden verloren.
 
Mensen begrijpen en in die zin juridisch bijstaan is daarom onze grootste troef. 

Een echtscheiding is geen crash, maar een hobbelige rit naar verbetering en geluk.

Veelgestelde vragen

De meeste advocatenkantoren werken met een uurtarief. Wij ook. Of een echtscheidingsprocedure dan duur of goedkoop is, hangt af van de tijd die wij er in moeten investeren. Een eenvoudige echtscheiding (bijvoorbeeld zonder kinderen, of waar partijen nog goed overeenkomen) zal altijd goedkoper zijn dan een vechtscheiding. Anticipeer je dit laatste, vergeet dan het volgende spreekwoord niet : “De advocaat vult zijn pot van de stijfkop en de zot.”  Wat hiermee bedoeld wordt is dat je zelf redelijk moet blijven, en niet procederen om te procederen. Ook al ligt de verstandhouding met je (toekomstige) Ex moeilijk, hou een communicatiekanaal open, om te vermijden dat enkel nog de advocaten met elkaar moeten corresponderen.

Iedereen kent de huwelijksplichten, meer bepaald de verplichtingen van samenwoning, getrouwheid, hulp, bijstand en die van bijdrage in de lasten van het huwelijk naar vermogen.

Bij een echtscheiding vallen deze plichten eenvoudig weg.

De reden waarom mij deze vraag zo vaak gesteld wordt via het gratis advies is wellicht omdat de meeste mensen die geconfronteerd worden met een (nakende) echtscheiding geen idee hebben waaraan ze beginnen, of wat op hen gaat afkomen.

Algemeen kan gesteld worden dat je eerste plicht bij echtscheiding is om zo snel als mogelijk terug gelukkig te worden. Dat ben je aan jezelf en je kinderen verplicht !

Meer specifiek vergt dit basisprincipe dat je een correcte regeling voor jezelf kan bekomen, maar ook voor je toekomstige ex en de kinderen.

Hoe dit concreet moet worden uitgewerkt hangt af ondermeer af van het huwelijksstelsel dat je destijds hebt aangenomen of gewijzigd hebt in een huwelijkscontract.

Een huwelijkscontract is als het ware de handleiding voor je echtscheiding. In het algemeen zijn er drie stelsels; 

  • het wettelijk stelsel van scheiding van goederen maar met gemeenschap van aanwinsten. Tot dit stelsel treed je automatisch toe als je geen huwelijkscontract bij een notaris hebt afgesloten;
  • het stelsel van scheiding van goederen;
  • het stelsel van algehele gemeenschap.

Hoe deze stelsels inwerken op jouw concrete situatie, hangt dan weer af van geval tot geval.

Verder wordt gekeken hoe het te ontbinden huwelijk nog verder werkt na de echtscheiding.

Hier speelt dan de mogelijke onderhoudsverplichtingen tussen ex-partners en de onderhoudsbijdragen voor de kinderen.

Ook deze verplichtingen verschillen van geval tot geval.

Ons kantoor kan je perfect begeleiden en voorspellen wat op je pad ligt. Aarzel niet om ons even te telefoneren of te mailen als je een concrete vraag hebt. Je kan ook altijd een consultatie inboeken.

Je kan de echtscheiding éénzijdig aanvragen met een verzoekschrift. Je hebt hiervoor de toestemming van je partner niet nodig. De familierechter spreekt de echtscheiding altijd uit één jaar na de inleiding van de zaak, maar het kan ook vroeger.

  1. Bereid je goed voor ! Verzamel informatie over je vermogen, je inkomen en dat van je partner, breng je beleggingen en spaarproducten in kaart, ook de pensioenverzekeringen.
  2. Vind een advocaat die bij je past. Hij of zij zal gedurende meerdere maanden een “compagnon de route” zijn, dus je mag best kieskeurig zijn.
  3. bereid je echtscheidingsaankondiging voor

Er zijn twee manieren om te scheiden:

  1. De EOT (Echtscheiding met Onderlinge Toestemming) Dit is een elegante methode waarbij jij en je partner alles zelf bepalen, met de hulp van een notaris of een advocaat.
  2. De EOO (Echtscheiding obv Onherstelbare Ontwrichting) Deze methode gebruik je als je niet tot een akkoord komt, en je een familierechter nodig hebt om knopen door te hakken. Deze methode belet niet dat je over overige discussiepunten wel een akkoord kan sluiten.

Een bemiddelaar is een deskundige en onpartijdige persoon die ondersteuning biedt bij het zoeken naar een onderlinge overeenkomst over allerlei zaken die een echtscheiding met zich meebrengt.

De familierechtbank van Tongeren is bevoegd voor de volgende gemeentes:

‘S Herenelderen ALKEN AS Batsheers Beek Berg Berlingen Beverst BILZEN BOCHOLT Bommershoven Boorsem BORGLOON Bovelingen BREE Broekom Diets-Heur Dilsen DILSEN-STOKKEM Eigenbilzen Eisden Elen Ellikom Gellik GENK Genoelselderen Gerdingen Gors-Opleeuw Gotem Groot-Loon Grote-Spouwen Gruitrode Guigoven Gutshoven HAM Haren Haren HEERS Hees Heks Hendrieken Henis Herderen HERSTAPPE Herten Hoelbeek Hoepertingen HOESELT Horpmaal Jesseren Kanne Kaulille Kerniel Kessenich KINROOI Klein-Gelmen Kleine-Spouwen Kolmont Kolmont Koninksem KORTESSEM Kuttekoven Kwaadmechelen LANAKEN Lanklaar Lauw Leut MAASEIK MAASMECHELEN Mal Martenslinde Mechelen-Aan-De-Maas Mechelen-Bovelingen Meeswijk Meeuwen Membruggen Mettekoven Millen Moelingen Molenbeersel Mopertingen Munsterbilzen Neerglabbeek Neerharen Neeroeteren Neerrepen Nerem Niel-Bij-As Oostham Opglabbeek Opgrimbie Opheers Ophoven Opitter Opoeteren OUDSBERGEN Overrepen Piringen Plaatsnaam Rekem Remersdaal Reppel RIEMST Rijkel Rijkhoven Riksingen Romershoven Rosmeer Rotem Rukkelingen-Loon Rutten SGravenvoeren Schalkhoven Sint-Huibrechts-Hern Sint-Martens-Voeren Sint-Pieters-Voeren Sluizen Stokkem Teuven TONGEREN Tongerlo Uikhoven Ulbeek Val-Meer Vechmaal Veldwezelt Veulen Vliermaal Vliermaalroot Vlijtingen VOEREN Voort Vreren Vroenhoven Vucht Waltwilder WELLEN Werm Widooie WijshagenWintershoven Zichen-Zussen-Bolder ZUTENDAAL 

De Familierechtbank van Hasselt is bevoegd voor de volgende gemeentes:

Aalst Achel Berbroek BERINGEN Beverlo Binderveld Boekhout Borlo Brustem Buvingen DIEPENBEEK Donk Duras Eksel Engelmanshoven Gelinden GINGELOM Gorsem Groot-Gelmen Grote-Brogel HALEN Halmaal Hamont HAMONT-ACHEL HASSELT Hechtel HECHTEL-EKSEL Helchteren Heppen HERK-DE-STAD Heusden HEUSDEN-ZOLDER Houthalen HOUTHALEN-HELCHTEREN Jeuk Kerkom-Bij-Sint-Truiden Kermt Kleine-Brogel Koersel Kortijs Kozen Kuringen LEOPOLDSBURG Linkhout Loksbergen LOMMEL LUMMEN Meldert Mielen-Boven-Aalst Montenaken Muizen Neerpelt Niel-Bij-Sint-Truiden NIEUWERKERKEN Ordingen Overpelt Paal PEER PELT Plaatsnaam Runkelen Schulen Sint-Huibrechts-Lille Sint-Lambrechts-Herk SINT-TRUIDEN Spalbeek Stevoort Stokrooie TESSENDERLO Velm Vorsen Wijchmaal Wijer Wilderen Wimmertingen Zelem Zepperen Zolder ZONHOVEN 

Gebruik onze bevoegdheidswegwijzer voor gans België hier