Webshop

Waarom een webshop ?

Mensen zijn  mondiger en beter geïnformeerd dan vroeger.  Vaak willen ze ook zelf de vinger aan de pols houden. Soms zoeken ze goedkopere formules.

Wat de reden ook mag zijn, er is  in groeiende trend inzake DIY (do it yourself) echtscheidingen.

Ons rechtssysteem laat zeker toe dat mensen hun procedure zelf doen, maar vraagt dan van de andere kant eveneens dat alle procedurele regels worden gerespecteerd.

Daarom dus deze webshop.

Op een eenvoudige doch juridisch correcte wijze kan je zelf een verzoekschrift samenstellen. Je bekomt ook een handleiding om documenten neer te leggen op de juiste rechtbank, en je hoorbaar te maken bij de rechter.

Je kiest de procedure die je wenst en kan in het formulier bekijken wat je nodig hebt voor het doel dat je wenst te bereiken.

Bekijk het als een kookboek… een kookboek echtscheidingen.

Volg het recept, verzamel alle ingrediënten, en lees ook de tips en adviezen.

Als alles klaar is kan je via een beveiligde link online betalen.

 

Je bekomt het bestelde document in je mailbox, samen met een handleiding hoe het verder moet.

De webshop wordt voortdurend up to date gehouden, en aangevuld met nieuwe formulieren.

Wil iets specifieks, of wil je de opgestelde documenten achteraf nog wijzigen ? Neem contact met ons op.

johan.brees@vocaat.com

Je bent waarschijnlijk een goede kandidaat om zelf je scheiding te behandelen indien:

 • Je partner en jezelf overeenstemming hebben over alle punten zoals verdeling van de goederen, het ouderlijk gezag over de kinderen, de verblijfsregeling van de kinderen, en de onderhoudsbijdrage van ieder
 • Je voldoende kennis hebt van je rechten en plichten, het vermogen binnen je gezin zoals goederen en schulden, en dit allemaal vrij eenvoudig is.
 • Je je comfortabel voelt met de regeling omtrent de kinderen, en je deze regeling als fair en evenwichtig ervaart
 • Je bewust bent van het feit dat je zeker advocaatskosten kan besparen, maar dat je je moet kunnen vrijmaken voor zittingen op de rechtbank, bij een een maatschappelijke assistente, een notaris of andere actoren binnen je echtscheidingsprocedure
 • Je je emoties volledig onder controle hebt, en je partner ook.
 • Je overtuigd bent dat in jouw geval een psycholoog, een bemiddelaar of een advocaat geen meerwaarde biedt 

Er bestaan eenvoudige echtscheidingen en ingewikkelde. Heb je kinderen, dan is het moeilijker dan zonder kinderen. Heb je een onroerend goed? Dan is het moeilijker dan zonder een onroerend goed. Heb je tijdens het huwelijk of de samenwoonst een erfenis ontvangen ? of een schenking ? Dan is het ingewikkelder…

Indien je hiervan bewust bent, en je toch het vertrouwen hebt dat je jezelf niet in nesten zal werken, dan is deze webshop iets voor jou !


Aan de slag !

Je bent geen advocaat. Wees niet overmoedig en denk niet dat je hetzelfde kan als een advocaat, een notaris of een bemiddelaar die een specifieke opleiding heeft genoten. 

Bij wijze van vergelijking: U kan koken, maar denk niet dat U hetzelfde kan als een driesterrenchef…

Waarom zou je toch een advocaat of een bemiddelaar engageren ?

 • het einde van een huwelijk of een relatie brengt veel stress met zich mee. Een advocaat kan je helpen deze stress te kanaliseren of van je schouders te halen.
 • Als je geen volledig akkoord met je partner hebt over de scheiding, de kinderen, de verdeling van je goederen, dan kunnen emoties in de weg staan van een duidelijk beeld. Vaak zie ik dat partners menen recht te hebben op meer, of dat hun partner recht heeft op minder, omdat zij “fout” hebben aan de echtscheiding. Dit is bijna nooit het geval, maar leidt er vaak toch toe dat niet nuttige maatregelen en procedures worden gevorderd, met een hele soep tot gevolg
 • Soms kies je met de beste bedoelingen om de echtscheiding zelf in te zetten, om daarna tot de vaststelling te komen, dat je partner wél een advocaat heeft geëngageerd, die je volledig schaakmat zet.
 • Een echtscheiding aanvragen is één ding. Een vereffening en verdeling van een huwelijksvermogen is iets anders. Wees je ervan bewust dat het huwelijksvermogensrecht vol ligt met wolfijzers en valkuilen. Het is niet voor niets een materie met veel interpretatie en tegengestelde rechtspraak. Wees voorzichtig…
 • Als je geen schrik hebt van papierwerk, geen probleem. Hou er rekening mee dat een advocaat dit allemaal uit je handen kan nemen, en dat hij precies weet wat en hoe hij moet doen. Een advocaat heeft een opleiding van minstens vijf jaar genoten, een verplichte stage ondergaan van drie jaar, en is gehouden om zich permanent te vormen. Wees niet overmoedig om te denken dat jij dit dezelfde vaardigheden kan hebben na het lezen van dit kookboek.
 • Bij het opstellen van juridische documenten heb je vaak de neiging om veel feiten te beschrijven. De rechter is echter vaak niet geïnteresseerd in een heel levensverhaal. Een advocaat kan je begeleiden met welke ingrediënten uit je verhaal een meerwaarde voor je zaak betekenen, en welke niet. En dus best worden weggelaten.
 • Vaak weet je niet wat nu precies je rechten en je plichten zijn. Een advocaat kan je hieromtrent haarfijn wegwijs maken.
 • Zelfs al heb je een goed akkoord bereikt en is er dus geen reden om je rechten met een advocaat af te dwingen, wees er je van bewust dat de wijze waarop je de documenten opstelt ook van belang is om ze later te doen uitvoeren. Verkeerde terminologie of vergetelheden in een akkoord kunnen er voor zorgen dat je op het eind van de rit een waardeloos document in handen hebt. Een advocaat zorgt er ook voor dat documenten op de juiste wijze zijn opgesteld, zodat je ze later kan laten uitvoeren of afdwingen.
Als je twijfelt, maak een afspraak met ons kantoor  !